• 1
Text Size

نصب و راه اندازی سیستم voip متشکل از مرکزتلفن، گیتوی و داخلی ها

نصب و راه اندازی سیستم voip متشکل از مرکزتلفن، گیتوی و داخلی ها

برای راه اندازی voip چه چیزی باید بدانیم

با توجه به ظهور و بروز iptelephony و نسل جدید سامانه های ارتباطی و امکانات بسیار وسیع این سامانه ها و افزایش بهره وری که به دنبال داشتند، مدیران کسب و کارها را بر آن شدند تا به سرعت از این سامانه های نوین بهره ببرند. با توجه به گسترش علاقه مندی به voip، نیاز مبرمی به نیروی کار متخصص voip و فروش تجهیزات voip بوجود آمد. در ادامه با تجهیزات سیستم تلفنی تحت شبکه که در یک پروژه مورد استفاده قرار میگیرند آشنا میشویم.

قبل از هر چیز باید بدانیم برای راه اندازی voip تنها شناخت تجهیزات مورد نیاز کفایت نمی کند. برای آنکه یک سیستم voip با موفقیت اسقرار یابد قبل از خرید تجهیزات باید دقت کافی در مورد کیفیت، پایایی و وضعیت تجهیزات با در نظر گرفتن ترافیک تماس و نوع کاربری مشتری وجود داشته باشد تا نتیجه کار به قدر کافی رضایت بخش باشد.

 

 

             

 

                                                               
                                 

چه تجهیزاتی نیاز داریم

  • مرکزتلفن تحت شبکه

  • گیتوی voip (اکسترنال یا به صورت کارت تلفنی)

  • داخلی ها (تلفنip، تلفن نرم افزاری و یا مبدل voip)    

 

 

       

مرکزتلفن تحت شبکه

هر سیستم تلفنی یا پروژه voip دارای یک هسته مرکزی می باشد که مرکزتلفن ip یا سانترال ip نامیده می شود. این مرکز تلفن ها دو بخش سخت افزاری و نرم افزاری دارند.

 

 

مرکزتلفن تحت شبکه چه کاری انجام می دهد

مرکزتلفن IP وظیفه مدیریت، کنترل و هدایت تماس ها را به عهده دارد و به عبارت دیگر قلب تپنده یک سامانه تلفنی تحت شبکه می باشد. کلیه ارتباطات داخلی ها با یکدیگر، اعمال محدودیت ها، دسترسی ها و ارتباط داخلی ها با خطوط شهری و یا بلعکس با اعمال مدیریت از جانب مرکز تلفن IP صورت می پذیرد.

 

 

چند نوع مرکزتلفن IP داریم

مرکزتلفن IP به صورت سرور با کارت و یا گیتوی می باشد و یا به صورت یک باکس استندالون که بهینه شده برای تعداد مشخصی از تماس می باشد. باکس های استندالون یا سانترال IP استندالون از نظر هزینه و امکانات برای سازمان های کوچک مقرون به صرفه تر هستند. سرور و کارت انتخابی حرفه ای از نظر امکانات می باشد که نسبتا با هزینه بیشتری همراه است

هر مرکزتلفن دو وجه سخت افزاری و نرم افزاری دارد که وجه نرم افزاری در دستگاه های استندالون به صورت فریمور می باشد و در سرور و کارت به صورت نرم افزار تلفنی که روی سیستم عامل نصب می شود

از نظر سخت افزاری سانترال های IP استندالون در خود تعداد مشخصی ورودی خط شهری، یا داخلی آنالوگ و غیره را دارند ولی در زمان انتخاب سرور ما باید کارت تلفنی یا گیتوی مناسب را جهت ارتباط با خطوط شهری ویا داخلیهای غیر ip را انتخاب نموده و در کنار مرکز تلفن IP قرار دهیم.

 

 

برندهای مرکزتلفن تحت شبکه و یا سانترال IP

در زمان انتخاب سرور و کارت لازم است بدانیم که معروف ترین نرم افزار تلفنی دنیا استریسک می باشد. بسیاری از سانترال های IP استندالون هم از استریسک در هسته تلفنی خود استفاده می نمایند. IPPBX گرند استریم، زیکو، یستار، دینستار و نیوراک انتخاب هایی برای مرکز تلفن IP می باشند که البته کارکردهای متفاوتی در شرایط استفاده متفاوت دارند به همین دلیل در زمان انتخاب بهتر است با یک کارشناس voip مشاوره لازم صورت بپذیرد.

 

 

دروازه ها (گیتوی voip)

هر سیستم voip برای ارتباط با خطوط شهری یا داخلی های آنالوگ نیازمند یک مترجم جهت ترجمه سیگنال های برقرار کننده تماس و خود صوت می باشد. این مترجم ها می تواند به صورت کارت تلفنی برای اتصال به pc و یا به صورت یک گیتوی اکسترنال که از طریق شبکه به سانترال تحت شبکه متصل مشود باشند.

 

 

گیتوی voip چه کاری انجام می دهد

این مترجم ها به این جهت گیتوی نامیده می شوند که اطلاعات رو بین دو شبکه ناهمگون با تبدیل استنداردهای شبکه مبدا به استانداردهای قابل فهم برای شبکه مقصد منتقل می نمایند. روش انتقال اطلاعات در شبکه ها کامپیوتری بر اساس نمونه برداری دیجیتال، تبدیل به کد باینری و انتقال به صورت بسته های داده می باشد. در حالیکه انتقال اطلاعات در شبکه های مخابرات شهری بر اساس سوئیجینگ مداری و سوار کردن اطلاعات روی دامنه، فاز و یا فرکانس یک سیگنال ارسالی می باشد. این ترجمه سیگالینگ و صدا نقش تعیین کننده ای در نصب و راه اندازی voip برای گیتوی ها رقم  میزند تا جایی که نسبت موفقیت و شکست یک پروژه voip وابسته به انتخاب صحیح در این حوزه می باشد.

 

 

موارد استفاده گیتوی voip

سوال اینجاست که ما در یک سیستم voip در چه زمانی نیازمند یک گیتوی voip و یک کارت تلفنی هستیم. با توجه به توضیحات انجام شده ما تنها زمانی نیاز به گیتوی ها، استریسک کارت ها و یا مبدل های voip داریم که به هر طریقی میخواهیم از شبکه کامپیوتری بر اساس پروتکل IP به شبکه مخابراتی ثابت یا همان PSTN و یا شبکه مخابرات سیار یا همان GSM انتقال تماس را صورت دهیم. برای نمونه ما وقتی میخواهیم تلفن های IP یا همان داخلی موجود در محل کار خود را از طریق مرکز تلفن IP به خطوط شهری مخابراتی متصل کنیم باید از گیتوی ها و یا استریسک کارت ها استفاده نماییم.

 

 

چند نوع گیتوی voip یا استریسک کارت داریم

عموما در ایران از سه دسته بندی اصلی گیتوی ها و Asterisk Card ها استفاده می شود. طبقه بندی اول گیتوی های آنلوگ هستند که ارتباط خط شهری آنالوگ و یا داخلی آنالوگ را با سیستم voip فراهم می کنند. دسته دوم گیتوی های دیجیتال می باشد که کار ارتباط خطوط دیجیتال شهری یا همان خطوط 4رقمی و 5رقمی E1 را با سیستم تلفن تحت شبکه فراهم می نمایند. شما می توانید جهت آشنایی بیشتر با خطوط E1 به مطلب مربوطه مراجعه نمایید. دسته سوم گیتوی GSMM یا همان گیتوی سیم کارتی می باشد که ارتباط مرکز تلفن تحت شبکه را با سیم کارت و شبکه تلفن سیار برقرار می نماید.

 

 

تولیدکننده گیتوی voip و استریسک کارت

برند های مختلفی در حوزه گیتوی ها و استریسک کارت ها فعالیت دارند. که با توجه به سطح هزینه و مهمتر از ان کیفیت مورد نیاز می توان گیتوی مناسب را انتخاب نمود. کارت دیجیوم، کارت سنگوما، کارت اتکام و اپن واکس انتخاب هایی هستن که در حوزه استریسک کارت با در نظر گرفتن شرایط پروژ میتوانند مناسب باشند. گیتوی گرنداستریم، گیتوی سنگوما و گیتوی نیوراک مز توانند انتخاب مناسبی برای گیتوی voip باشند. البته هر کدام از این برند ها کارایی متفاوتی در شرایط و بار متفاوت دارند که بهتر هست در زمان انتخاب با یک متخصص voip مشاوره صورت پذیرد تا انتخاب مناسبی انجام شود.

 

مشکلات متداول در نصب و راه اندازی voip

بسیاری از کارشناسان شبکه با توجه به این موضوع که voip یکی از سرویس های شبکه هست و البته این موضوع خالی از واقعیتی هم نمی باشد بسیار سهل انگارانه اقزام به راه اندازی سیستم voip می کنند. یکی از مشکلات متدوالی که در زمان راه اندازی یا پس از آن بوجود می آید عدم تطبیق نیاز و نوع کاربری با تجهیزات اسنفاده شده در پروژه می باشد.

برای نمونه تجویز تلفن نرم افزاری آن هم بدون هدست حرفه ایی و نرم افزار استاندارد، از مشکلاتی هست که عمدتا پروژه های تلفنی تحت شبکه که بدون کارشناسی انجام می شوند را با مشکل مواجه می کند. هنگ کردن تلفن نرم افزاری، کیفیت صدای نامناسب در بعضی مواقه پروژه را تا مرز شکست و جمع آوری پیش می برد.

از مشکلات دیگری که می توان برای نمونه به آن اشاره نمود مشکل انتخاب کارت و گیتوی بدون در نظر گرفتن وضعیت مکالمات مشتری و ترافیک تماس می باشد، که موجب پایین آمدن کیفیت مکالمات و ابراز نارضایتی مشتری می گردد.